Håll koll på utbetalningsvillkor!

När det gäller att tjäna pengar på internet kommer du alltid att komma i kontakt med affiliateföretag, och andra företag som låter dig fungera som en säljande “partner”. Detta är väldigt bra då de sköter mycket jobb medan du kan koncentrera dig på det som verkligen är roligt – att driva trafik till webbplatser, men det finns en sak du ska hålla lite extra koll på: utbetalningsregler.

Hur mycket pengar måste du ha tjänat?

Det vanligaste sättet är att du måste ha tjänat x antal kronor och får sedan utbetalningen månaden efter. Alla företag du kommer att arbeta med kommer ha någon form av utbetalningsgräns. Denna är viktig att känna till så att du inte “tjänar” pengar som du sedan inte får tillgång till. Utbetalningsgränsen skiljer sig väldigt mycket åt mellan olika företag och kan vara en avgörande faktor för min del när det gäller vilka jag vill samarbeta med. Här är några exempel:
Google Adsense: 700 sek
Tradedoubler: 500 sek (exkl. moms)
Double.net: 200 sek
Affiliator: 300 sek
Tailsweep: 1500 kronor
Detta är bara några få exempel men visar på hur stora skillnaderna är. Om du bara är ute efter att tjäna några hundralappar i månaden kan det vara smart att satsa på något där utbetalningsgränsen inte är hög, så att du får ut dina pengar snabbt.

Ibland får man vänta längre

Det finns vissa företag som har lite längre mellan utbetalningarna än en månad. Jag jobbar till exempel en hel del med spreadshirts där man kan göra egna webbshoppar och sälja trycksaker. Denna versamhet fungerar utmärkt bra! Dock har spreadshirt valt att ha utbetalning en gång i kvartalet. Man måste först uppnå 500 kronor och sedan betalas pengarna ut i januari, april, juli och oktober. Det är viktigt att känna till.

Ibland får man vänta väldigt länge

När du säljer åt ett företag via ett affiliatenätverk får du kommission. Ibland är din kommission förbetald, och ibland faktureras den i efterhand av affiliateföretaget. Jag rekommenderar starkt att bara marknadsföra företag som har förbetalt sin affiliatebudget. Det är otroligt irriterande att vänta
på pengar som klassas som “fakturor obetalda av företaget”. Jag gjorde det tidigare men har nu gått över till att enbart marknadsföra de där man får
tillgång till pengarna direkt. Kolla upp det innan du börjar. Hittar du inte infon på webbsidan, kan du alltid mejla supporten.

Finns det alternativ till att vänta?

Självklart finns det alternativ. Du kan alltid ha dina egna produkter, och då såklart få betalt direkt. Om du har andra som säljer produkterna åt dig kan du sen reglera hur de ska få betalt – the other way around! Jag rekommenderar att ha en del sajter med egna produkter och en del där du säljer andras produkter för att sprida dina intressen lite. Ibland kanske du inte har möjlighet att skicka produkter och jobba med support, och vill bara sälja andras grejor. Ibland kanske du vill ha pengar snabbt och vill bara sälja egna produkter. Så länge du har valmöjligheten tycker jag att läget är kanon!

Lycka till!