Köpstopp 2018

Det var otroligt längesen jag skrev i den här bloggen – vilket egentligen mest handlar om att jag har haft mindre inspiration till nya kreativa sätt att tjäna pengar!

Det finns dock en del saker som är relevanta för bloggen som hänt i mitt liv sedan jag skrev sist, så det kommer komma ett par inlägg de kommande dagarna för att förklara hur min nuvarande setup ser ut när det kommer till:
Inkomster – hur tjänar jag pengar?
Utgifter – hur spenderar jag inte i onödan?
Investeringar – hur placerar jag pengar på lång och kort sikt.

Jag har definitivt mer planerad ekonomi nu än jag hade när jag skrev som mest aktivt i den här bloggen, men ändå sedan jag började jobba heltid med sökmotoroptimering – eller egentligen sedan jag började tjäna egna pengar i slutet av högstadiet har jag haft som en av mina stora laster att jag har så otroligt lätt för att shoppa onödiga saker. Jag kan dela upp den problematiken i några olika delar:

1. GAS – Gear Aqcuisition syndrom. Jag har en besatthet av av att köpa saker på ett välplanerat sätt för att optimera mina olika setuper. Det finns några bra saker med det t.ex att jag har väldigt mkt kunskaper om väldigt mycket prylar, och kan hjälpa andra att köpa rätt saker, men det finns också väldigt mycket dåligt. Främst att jag spenderar sjukt mkt pengar på att göra små förbättringar av mina setups – eller ibland till och med imaginära förbättringar. Det är svårt att utvärdera vad som egentligen är bättre eller sämre än man provat det men bäst av allt i det här fallet är att gå efter tumregler att inte försöka uppgradera något som redan fungerar bra och att istället för att tänka på vad man ska uppgradera tänka på vad man ska göra med det nuvarande.
Jag har också på senaste tiden börjat vända på myntet helt – istället för att tänka på vad jag kan köpa som blir en bättre setup har jag provat att ta bort denna sak helt. Det har funkat skitbra i vissa fall. Jag har slutat använda hatt varje dag bara för att jag bestämde mig för att prova utan och se vad som hände. Det i sin tur har gett mig en helt ny stil eftersom jag inte måste matcha allt med hatten.

2. Impulsköp – Jag har länge varit sjukt bra på att shoppa på impuls. Allt från kläder och skor till laptops. När jag ser ett bra erbjudande så kan jag oftast inte låta bli utan måste köpa det. Jag köpte en fjärde laptop under 2017 – helt på impuls. Den kostade 16 000 kr och var nedsatt från 23 000 kr. Visserligen en otroligt bra dator – men helt orimligt impulsköp med några minuters betänketid.

Med anledning av detta bestämde jag mig när 2018 började att jag inte ska göra några oplanerade inköp – och har gjort en lista med exakt vad jag får köpa under 2018 för att se till att jag inte börjar fundera på vad som kan uppgradera min setup och sen inte kan sluta tänka på det förrän jag köpt prylen.

Än så länge har det funkat väldigt bra. Jag har köpt ganska många av grejerna på listan, men väldigt få grejer utanför listan. Jag tror det är 2 saker som inte var på listan som jag handlat hittills i år. Det återstår att se om det var saker som jag verkligen behövde eller som verkligen var onödiga.

Samtidigt med detta fortsätter mitt experiment med att plocka bort saker från det jag bär med mig dagligen för att se vad som är minsta möjliga standardpackning.

Jag är just nu på följande:
Dator:
2 in 1 – Lenovo Miix 720
Tangentbord – Logitech K380
Mus – MX Master S2
ZTE 4G-Modem
HDMI-adapter med USB-C för ström.
Fodral till dator, tangentbord respektive mus

Ljud:
Hörlurar – B&O Beoplay H8
3,5 mm sladd
JBL Go
Audioquest Dragonfly Ljudkort
Fodral som rymmer allt detta.

Ström:
USB-adapter med 2 uttag
Micro USB-sladd med adapter för USB-C
10cm USB-Ckabel.
Powerbank SBS 10400mah.

Övrigt:
Kleen Kanteen vattenflaska
Deodorant
Tuggummipaket
Skofett
Spork

I fickor:
Plånbok
Nyklar
Solglasögon
En liten anteckningsbok som främst innehåller mina mål.
Penna

Jag överväger att lägga till en bok till standardpackningen men just nu testar jag att läsa bok på Surfplattan istället – och det funkar faktiskt riktigt bra så jag sparar på vikten av en bok just nu!

Jag är övertygad om att jag kommer kunna skära bort några av dessa saker – men det är ingen av de som väger jättemycket som vinsten av att ta bort dem blir tyvärr inte så stor. Men självklart – använder jag det inte är det ju inte nödvändigt att alltid bära runt på det.

Det kommer mer uppdateringar om köpstoppet under resterande delen av året!
Ha en bra dag!
Jonas

Categories: Köpstopp Spara Pengar