Åk Elmoped eller Elcykel

Ett av jobben jag gjorde i somras gick ut på att åka elmoped genom hela Sverige. Från Ystad till Haparanda. Ett enormt roligt projekt, som också fick mig att få upp ögonen för hur genialiskt elmoped och elcykel är att färdas med. Främst av dessa anledningar:

  • Det är otroligt billigt (hela elmopedturnén hade en bränslekostnad på cirka 20 kronor)
  • Det är helt tyst. En moped är man van vid skall låta mycket, men en elmoped är helt tyst.
  • Det är väldigt miljösmart. Om man laddar cykeln, mopeden med grön el är det nästan hel utsläppsfritt.
  • Det är väldigt roligt

Det finns en sak som är en aning negativ – att man får väldigt mycket uppmärksamhet när man kör ett av dessa fordon, jämfört med en vanlig moped eller cykel. Det borde dock förändras allteftersom de blir mer och mer populära.

Vi samarbetade på elmopedturnén med företaget Zet Electric som säljer både elmopeder och elcyklar. De är baserade i Stockholm men skickar till hela landet. De har även elcykel kit, där man kan bygga om vilken 28″ cykel som helst till en fullfjädrad elcykel.

elcykel kit

Jag skall vara helt ärlig och säga att i nuläget har jag ingen elcykel. Jag har valt det för att kostnaden att skaffa en är ganska hög. Istället har jag köpt en hopvikbar cykel, som jag kan ta på spårvagnen när jag inte känner för att cykla. T.ex i uppförsbackar, där ju annars elmotorn hjälper till. Men inför nästa sommar tror jag att jag kommer rulla fram med extra fart!

zet city 45
Elmopederna vi använde på Elmopedturnén

Categories: Spara Pengar