Många hemsidor på samma webbhotell

Om du har 100 hemsidor, och var tvungen att betala ett webbhotell till varje så skulle det bli ganska dyrt i längden. Det finns enklare sätt att lagra sina hemsidor. Här lär du dig hur man gör.

Jag förutsätter att ditt webbhotell kör Cpanel som kontrollpanel, eftersom de flesta gör det.

Jag använder Loopia som domänregistrar och Manufrog eller Hostgator som webbhotell. För att skapa en ny hemida med annan domän än din toppdomän loggar du in i Cpanel och väljer Addon Domain. Under addon domain fyller du i domänet och vilket namn du vill ha på FTP-mappen och lösenord.

Därefter trycker du på lägg till domän. Du får en bekräftelse på att din domän är tillagd, och sedan pekar du om namnservrarna på din domänleverantör så att de pekar till ditt webbhotell. Namnservarna ändrar du enkelt på loopia under “mina domäner” / “byt namnservrar”. Byt ut ns3.loopia.se och ns4.loopia.se mot exempelvis ns900.hostgator.com och ns901.hostgator.com och tryck sedan på utför byte. Nu är det fritt fram att göra vad du känner för med din nya hemsida! Till exempel att gå tillbaka till Cpanel, och använda Fantastico Deluxe för att installera wordpress eller joomla. Jag älskar fantastico!

Det finns ett litet problem med manufrog dock. Jag uppskattar verkligen deras prissättning (från 100 kr per år, inga extra avgifter) men det finns några svagheter. Ett litekonto kan endast innehåll 5 addon domains, så det blir max 6 sajter per konto. Ett powerkonto som kostar 250 kr per år kan max ha 10 addon domains. I båda fallen är utrymmet man får lite snålt tilltaget, så det finns inte möjlighet att lägga video eller ljud direkt på sin sajt. Det får man ha på Youtube och liknande…

För att råda bot på det köpte jag nyss ett nytt webbhotellkonto hos den amerikanska leverantören Hostgator, som är en av världens största leverantörer av domäner och webbhotell. Jag betalar $47 för 12 månader och får då fritt lagringsutrymme, fri bandbredd och fritt antal addon domains. Det är riktigt bra! Sen är det väl inte helt obegränsade mängder i praktiken, men det är ändå mer än de 350 Mb ett Lite-konto hos Manufrog har. Tyvärr har Hostgator ingen Svenskspråkig support, men de har konstant support online via chat, vilket gör det väldigt smidigt att komma i kontakt med supporten.
Dessutom får man ju inte en faktura med Svensk moms, om man behöver det till redovisningen. Det går att dra av kostnaden men inte göra avdrag för moms som när man köper från en svensk leverantör.

Vad som också är en stor fördel med hostgator är att de erbjuder ett mycket attraktivt affiliateprogram, där du kan tjäna mellan $50 och $125 per sale. Det är verkligen ett attraktivt erbjudande att ta del av.

Jag återkommer med en lite längre rapport när jag testat Hostgator ordentligt. Jag kommer hosta videos hos dem till min sajt Learn Swedish Online vilket jag hoppas ska funka mycket bra.