5 Spartips för 2014

1 Comment

Det är (relativt) nytt år, och många brukar inleda nya år med nya vanor. Jag har gjort det betydligt tydligare än tidigare år. Har innan kört med målbok och listat ganska många mål för olika områden i livet, men det är få av dem som inneburit en omfattande förändring av mitt vardagsliv. Nedan är fem tips på saker som jag har förändrat för att hamna i en bättre ekonomisk situation i framtiden.

Indexfonder
Jag har flyttat mitt tidigare fondsparande i olika typer av fonder till endast Avanza Zero, som är en indexfond utan avgifter, och därför blir väldigt lätt att skapa avkastning från. Jag har placerat mina pengar på ett investeringssparkonto (isk) för att det blir mer effektivt reavinstskattemässigt. Jag sätter en tredjedel av lönen till detta sparande varje månad.

Dans
Ens intressen kan påverka ens ekonomiska situation mycket. Tidigare var ett av mina stora intressen att dricka öl, och väldigt fin öl. Detta intresse har i princip bytts ut mot dans. Sen jag började dansa har jag druckit mindre alkohol än någonsin tidigare och det ger en konkret förändring i den ekonomiska situationen. När man dansar dricker man vatten, och det är ekonomiskt fördelaktigt.

Nöjen man kan tjäna pengar på
Jag har alltid försökt ha nöjen som jag tjänar pengar på. T.ex skriver jag olika bloggar. Driver företag med det jag tycker är kul. De senaste månaderna har jag börjat DJ:a vilket jag inte tjänar några monsterpengar på, men jag får en del pengar så jag går + snarare än minus på intresset. Har även registrerat ett par konton på poker och casinosajter för att lägga en del förströelsetid på att spela spel, vilket man ju kan tjäna pengar på. Har tidigare haft lite dålig diciplin när det kommer till att begränsa summorna man spelar med, men har nu bestämt att en månadsinsättning på 300 kronor är det jag har att röra mig med. Har kört detta på http://www.jackpotcity.org/sv och har kul samtidigt som jag drar in några kronor.

Skär ner på fasta utgifter
Jag har alltid varit mycket för att skära ner fasta utgifter, men har fram till nyss suttit med två mobilabonnemang. Ett till min vanliga telefon och ett till min iPad för datatrafik. Det sistnämnda har jag dock ersatt med den nya operatören Wifog som erbjuder gratis datatrafik. Det eliminerar visserligen bara 100kr per månad, men den stora vinsten är att helt slippa betala fakturorna, som har varit det jobbigaste, speciellt om man glömmer det en månad.

Stora matlådor
Sist men inte minst har jag under 2013 lagt löjligt mycket pengar på lunch ute på stan. Sedan årsskiftet har jag blivit mycket bättre på att göra stora matlådor på söndagen, som räcker till 4-6 måltider. Jag har sedan med ris eller pasta till jobbet som jag kokar där och äter till. Unnar mig en utelunch per vecka och försöker lägga den med kunder eller kollegor. Det sparar mig cirka 2000 kr per månad, som jag istället kan lägga på sparande.

Vad har du för tips för att enkelt spara pengar i vardagen?

Categories: Spara Pengar

One Reply to “5 Spartips för 2014”

  1. Bra tips på hur man sparar pengar. Jag vill också tipsa om att man kan rensa hemma och sälja det man inte behöver. Det finns sajter på nätet där man lägga in annonser gratis, typ http://citiboard.se/ , då förlorar man ingenting på att testa.

Comments are closed.