Google visste inte hur de skulle tjäna pengar.

Läste artikeln i E24 om att Sergey Brin och Larry Page ska sälja ut stora delar av Googles aktier för cirka 40 miljarder kronor.

Måste man veta när man startar hur man ska tjäna pengar?

När man kan sälja ut en del av sitt företag för 40 miljarder, så har man ju kommit ganska långt, men när Segey och Larry startade google gjorde de det med en tanke om att indexera allt som finns på internet. De visste inte hur de skulle tjäna pengar. Affärsmodellen kom först senare när PPC-tekniken utvecklades. Då visade det sig att det verkligen fanns potential i att tjäna pengar på en sökmotor, och idag tror jag inte det finns någon som tvivlar på googles förmåga att tjäna pengar… På vissa sökord kostar ett klick flera hundra kronor genom Googles Adwords. Något som man kan ta del av genom Google Adsense. Om du vill se hur mycket potential det finns att tjäna pengar på ett visst område, ska du titta på Google Traffic Estimator, och slå in sökord, valuta och område (lämna budget tomt). Det kan ge en del riktigt intressanta uppgifter.

Twitter har sedan starten haft lite samma symptom. Det har inte funnits någon klockren affärsmodell, eftersom hela twitter bygger på att sidorna ska vara lätta att ladda med inga stora bilder etc. Dock lär nog twitter utvecklas väldigt mycket de kommande åren. Med 60 miljoner aktiva användare har man ju definitivt en användarbas stor nog att tjäna riktigt mycket pengar.

Så om du går med stora tankar men inte riktigt vet hur ekonomin ska bära sig i ditt projekt, kanske du bara ska strunta i det ett tag? Kör igång och se vart det bär dig!


Tänk att en så liten enkel sida, kan producera så mycket.
Googla lugnt.