Gratis kontantuttag i hela världen

Alla som regelbundet är ute och reser förbannar sig regelbundet över bankernas uttgasavgifter som är höga och omöjliggör små uttag. Det finns dock en enkel lösning på problemet – skaffa ett betalkort eller kreditkort som inte har några uttagsavgifter.

Tycker du som jag om att resa, och att ha pengar på Visakort för att sedan ta ut pengar allt eftersom du behöver dem istället för att ha mycket kontanter växlade innan resan, med alla risker det innebär? Isåfall har du garanterat blivit varse att bankerna tar en uttagsavgift på mellan 30 och 50 kronor per kontantuttag utomlands. Om man gör ett antal uttag på en resa så adderas detta upp till ganska höga summor, och framförallt om man gör små uttag blir det en orimligt stor procentuell avgift. Ibland tar även banken som har bankomaten ut en avgift. Ex. i New York tar de flesta banker 3 dollar för ett uttag, och sen tar ens egen bank 40 kronor. Då blir det inte billigt att ta ut pengar… Det finns ju roligare saker att spendera sin reskassa på än avgifter till banker. Bankerna har ändå tillräckligt mycket ut av att ha oss som kunder.

ICA-banken en enkel lösning

Här kommer Ica-banken som en räddare i nöden. De har 0 kr i uttagsavgift oavsett antal uttag och oavsett var man befinner sig i världen. Det är verkligen ett bra erbjudande som jag tycker att alla som reser borde utnyttja. Att ha ett kort hos dem kostar 240 kr så om man vill behålla sitt ordinarie konto och kort, så behöver man göra cirka 6 uttag per år för att det ska löna sig att ha ett kort. Om man är student och registrerar sig för Ica Student får man kortet helt utan årsavgift. Man kan välja att ha kredit på kortet, och få månadsfaktura, eller använda det som ett vanligt betalkort. Man får även Ica-poäng om man handlar på Ica, men i övrigt får man inga poäng så det är inget jätteattraktivt kreditkort i mina ögon av den anledningen. Det är dock enkelt att utnyttja kortet på ett bra sätt, eftersom det ger en möjlighet att göra små uttag och inte ha jättestora mängder kontanter på sig när man reser.

icabanken

Jag har ett icabanken-kort som extra kort enbart till att använda på resor. Så när jag ska resa sätter jag över några tusen kronor som jag behöver på det kortet, och sedan tar jag ut allteftersom. Jag växlar även alltid en del pengar till landets valuta innan avfärd, så att jag ska kunna växla tillbaka överbliven valuta utan avgift när jag kommer hem. Då behöver man inte bry sig om att konsumera alla pengar man har tagit ut i slutet av resan.