Tjäna pengar på att göra vad du kan, lämna bort resten!

När jag var i Indien och besökte ett BNI-team i Bangalore var det en redovisningsbyrå som körde med parollen “Do what you do best, outsource the rest!”. Detta tycker jag är väl värt att ta upp både när det gäller att “spara” och att tjäna pengar!

Hur lång tid går åt?

Jag sitter just nu på bilprovningen och funderar över det ovanstående. I måndags var jag med bilen på Service. Det var en herrans tur att jag inte försökte göra det själv… Ett begrepp som växellådsolja ter sig precis lika främmande för mig som förmodligen gör för han som servade bilen (a href är en HTML-länk). Jag kanske hade kunnat serva min bil själv, om jag hade tränat väldigt länge, och han hade nog kunnat bygga en hemsida, men jäklar vilken tid det hade krävts.

Vad är din tid värd?

Jag debiterar 500 kronor per timme när jag jobbar som Webbdesigner. Ibland gör jag jobb som genererar mer, ibland mindre per timme, men detta är ändå ett snittvärde på vad en timme är värd. Jag försökte byta däck på bilen förra säsongen. Det tog mig 3 timmar. Det är alltså 1500 kronor bortfallen arbetstid. I år lämnade jag bort däckbytet till en firma som tog 100 kronor och jag fick vänta 15 minuter. Var det värt betalningen 100 kr? Om det var! Jag slapp ju slänga bort massa av min tid på något som jag inte kan och inte tycker är roligt. Som om inte detta vore nog blev däcken så obalanserade när jag monterade dem att jag körde sönder dem på ett par månader. 4500 kronor för ett par nya sommardäck, satt ju som ett smäck! Det var den besparingen på ett par hundringar för däckbyte gånger 20!

Var realistisk och inte dumsnål!

Det finns ingen idé att tro att man ska göra något bättre än någon som verkligen kan det. Det finns egentligen inte heller någon idé att tro att man ska spara pengar på att göra det själv.
Kommer du ihåg reklamen för ett bemanningsföretag där VD:n hela tiden hävdade att kompetensen fanns i huset. Det är ett dumt tankesätt att hamna i, eftersom det finns bra folk som kan hjälpa till med det mesta! Se bara till att få en offert på vad det kommer att kosta så att du kan göra ett medvetet val kring huruvida du ska köpa eller inte köpa tjänsten!