Hur jag tjänade 3000 kr på en ful bild.

Ibland vet man aldrig varifrån intäkterna kan komma. Till exempel att en ful printscreenad bild kan ge 3000kr.
Jag pratar om denna bild:

Jag har för vana att alltid ha med mig både kamera och videokamera när jag är på något evenemang, och ser till att filma det så mycket som möjligt. I det här fallet var det studentvecka i min hemstad och jag hade precis köpt min HD-videokamera och var skitsugen på att börja filma. Hade ingen koll alls på inställningar utan bara tryckte och filmade. Jag lyckades då fånga den lilla sekvensen som syns nedan:

Några månader senare gjorde lokaltidningen ett reportage om Youtube-filmer från staden. De printscreenade min bild rakt av och satte in den i sin artikel på nätupplagan. Utan byline, utan att fråga. Jag kontaktade chefredaktören som mycket riktigt höll med om att de gjort fel, gav mig uppgifter för att fakturera publiceringen och sedan var jag nöjd.

Det kan alltså löna sig att vara lite aktiv med kamera och videokamera. Det lönar sig också att hålla lite koll på om ens bilder/material publiceras olovligt någonstans, eftersom man då kan fakturera egentligen vilket belopp man själv önskar. När centerpartiet olovligt använde ett foto som huvudbild för en kampanj fick fotografen i fråga 17500 kr i ersättning.

Detta kan väl även ses som en annorlunda form av Youtube-marknadsföring!?