Tjäna pengar – Sälj dina bilder på en bildbank

1 Comment

Tillhör du de många som har kameran med sig var du än går? Har du tänkt på att du kan tjäna pengar på dina bilder? Det finns många olika sätt att tjäna pengar på bilder, men detta inlägg handlar om hur man kan sälja sina bilder till bildbanker.

Är det lätt?
Den första frågan att ställa sig tycker jag är om det är lätt att sälja sina bilder? Kanske känns det som en omöjlighet att sälja bilder som du tagit själv, när du inte är proffsfotograf. Men man ska komma ihåg nyttan som man fyller genom att fota och sälja sina bilder. Om någon behöver en bild, så sparar det ju väldigt mycket tid att hitta bilden på en bank istället för att gå ut och fota bilden själv. I vissa fall kanske man inte ens kan ta bilden själv, för man har inte rätt utrustning eller tillgång till motivet. Kom ihåg det. Dessutom behövs ingen superupplösning. Åtminstone inte för webbpublicering. Tycker spekulanten att upplösningen är för låg så kommer den inte att slå till, så det är inget att oroa sig för.

Vilka motiv?

Om du vill ta bilder som är säljbara på bildbanker så bör du ta bilder som kan utnyttjas i kommersiella sammanhang. Tänk dig företag i olika brancher. Vilka bilder skulle de kunna använda till sina hemsidor? Ett SPA kanske vill ha bilder på tvålar, handdukar, badrockar eller en bubbelpool. Det får dock inte vara några varumärken synliga på bilderna, för då är man nästan garanterad att inte få några försäljningar.
Mitt tips för att ta bra motiv är att alltid ha med sig kameran, och så fort man ser ett motiv som kan ha något kommersiellt värde, så fotograferar man det. Det skadar ju inte att ha bilder ligga uppe!

Var säljer man?

Det finns jättemånga bildbanker men den absolut största är Istockphoto.com. Ta en titt på den, för deras storlek gör att det är lättare att få sina bilder sålda, om och om igen.

Hur säljer man

Det fina med bildbanker är att man inte behöver göra något själv, eftersom själva bildbanken tar hand om allt i försäljningen. Dessutom är det bildbanken som har trafiken så det enda du behöver tänka på är att ta attraktiva bilder.
Du registrerar ett konto på Istockphoto och ansök sedan om att få sälja dina bilder. Sajten är mer eller mindre självförklarande, så följ instruktionerna.

Hur mycket tjänar man?

Det är väldigt svårt att säga, eftersom det beror helt på hur många gånger dina bilder laddas hem. Dina bilders pris bestäms av upplösningen, och Istockphoto har fast pris på alla sina bilder. Du får 20% av priset för varje nedladdning. Det kan verka lite, men kom ihåg hur stor mängd trafik Istockphoto driver. Det skulle vara omöjligt för dig att driva liknande mängder själv, om du skulle starta något eget för att sälja bilder skulle det vara väldigt svårt att få en bra trafikmängd.

Sammanfattning

Det är definitivt värt att prova att sälja bilder på Internet. Se det som ett roligt sätt att tjäna pengar på ditt fotograferande!

Categories: Foto

Tags: , ,

One Reply to “Tjäna pengar – Sälj dina bilder på en bildbank”

  1. kan jag gå ut och tar foto på allt ja skog och stan eller klädplagg vad som helst…. tavla eller en poslin.. hur gör jag vet du det..

Comments are closed.