Tjäna pengar på Minisajter med WordPress och Google Adsense

3 Comments

Jag har tidigare tipsat om att göra minisajter om Coolstuffprodukter, vilket är något jag verkligen rekommenderar. En vanligare typ av minisajt är dock de som kryddas med google adsense-annonser.

Varför heter det minisajter?

Minisajter har ett karaktärsdrag som utmärker dem, generellt sett – att de är just MINIsajter. Det är inte meningen att en minisajt ska innehålla information om ALLT. Det är meningen att den ska vara så nischad som möjligt. Ju mer nischad sajt, desto mer nischad trafik kommer sajten att få, och desto bättre möjlighet att tjäna pengar på sajten!

Hur väljer man en nisch?

När du ska välja en nisch att göra en minisajt i, bör du i första hand göra det om något som du har kunskaper om. Man brukar säga att “content is king” på google. Bra innehåll är väldigt viktigt, och absolut viktigast är att man har unikt innehåll, alltså att man inte tagit det någon annanstans ifrån. Självklart kan du göra mycket research eller anlita någon annan att ta fram informationen, men det är onödigt tidskrävande respektive dyrt, så skapa i första hand sajter om något du kan.
Du kan göra en minisajt om i princip vad som helst! En produkt, en tjänst, en plats, en hemsida eller vad du föredrar.

Hur kollar man inkomstpotentialen?

Kanske tänker du dig att det är väldigt svårt att veta hur mycket pengar man kan tjäna på en enskild sajt? Det är förvisso omöjligt att veta exakt, men du kan ändå göra en bra uppskattning.
Börja med att besöka googles keywordtool och kolla hur många som söker på det som din sajt ska handla om. Du bör välja ETT sökord att fokusera på, vilket förstärker anledningen till att vara nischad! Leta efter nyckelord som har mellan 500 och 5 000 sökningar per månad. Där finns en god chans att ranka bra.
Men vad säger det om hur mycket du kan tjäna? Ja, du behöver använda ett verktyg till analysen – Google Traffic Estimator. Skriv in ditt sökord där och ändra till rätt valuta och det område du inriktar dig på. När du klickar dig vidare får du ett uppskattat värde på hur mycket ett klick är värt när man använder google adsense.
Det kan vara allt mellan 50 öre och 100 kronor beroende på valt område. Om ett klick är värt flera kronor är det bra – kör hårt! Om det bara är värt några tioören, fundera på om du tror att du kommer kunna driva en stor mängd trafik till sajten för att den ska skapa några intäkter…

Skapa själva minisajten

När du ska skapa minisajten använder du lämpligen wordpress, eftersom det är otroligt enkelt! Jag skulle rekommendera dig att börja med att registrera ett domännamn hos CityNetwork,webbhotell hos HostGator (som är det absolut mest prisvärda webbhotellet) med ditt domännamn. På hostgator kan du sedan ha ett obegränsat antal hemsidor. Mejla city network och be dem peka om ditt domännamn till de namnservrar som du fått från Hostgator. Logga in på hostgators kontrollpanel cpanel genom att skriva dindomän.com/cpanel och scrolla ner till Fantastico Deluxe. I fantastico väljer du wordpress, och sedan är din minisajt bara några klick bort. Ange informationen som efterfrågas, och vips har du installerat wordpress. Logga in och börja fylla sajten med info.

Hur mycket information bör en minisajt innehålla?

Detta är väldigt intressant. Det visar sig ofta att sajter med mindre innehåll genererar mer pengar än de med mycket innehåll. Det finns såklart stora fördelar med att ha mycket innehåll, men en riktigt nischad minisajt bör inte vara överfull med information. Målet är ju att få besökaren att klicka sig vidare.

Lägga in adsense

För att lägga in annonser behöver du ett konto hos google adsense. Det är enkelt att skaffa, och förklarar sig själv. När du skaffat det hämtar du en annons genom att trycka på Adsense-inställningar och sedan “hämta annonser”. Välj inställningar för storlek och färger. Lägg till din sajt, om det inte redan är gjort. Kopiera koden du får, och klistra sedan in den på valfri plats på din minisajt.

Bli indexerad på Google

Google hittar de flesta sajter. Det räcker med att de får en länk från en sajt de redan har hittat. Se till att bli länkad från en blogg, eller sajt, så kommer google snabbt att hitta din sajt, och placera den där de tycker att den ska vara. Därefter kan du jobba med att optimera sajten för att komma så högt upp som möjligt på google, men det är en annan lektion!

Jag satte tidigare idag upp en minisajt om Wayfarer som redan ligger indexerad på topp-10 på Google, vid sökord “wayfarer“. Den är gjord exakt så som jag beskrivit ovan, och har redan börjat generera klick. Det är kul när det går snabbt och går bra!

Lycka till med dina minisajter! Om du behöver tips eller hjälp ställer jag gärna upp!

3 Replies to “Tjäna pengar på Minisajter med WordPress och Google Adsense”

  1. Man måste skilja på WordPress.com och wordpress.org. Det senare är ett skript som du själv installerar och får göra precis vad du vill med. Vill du använda en färdig lösning recommenderar jag Blogger, som har inbyggda funktioner för Adsense! Mycket smidigt att använda!

Comments are closed.