Billigaste banken för företag

2 Comments

Det kan skilja ganska mycket i pris mellan olika bankers tjänster för företag. Om du har ett nystartat företag så lönar det sig att välja och vraka lite. Här listar jag de olika bankernas erbjudanden till småföretagare.

Att tänka på när du ska välja bank

Det finns mycket att hålla i huvudet när det gäller att välja bank. Det naturligaste kanske är att välja den bank där du har dina privata konton ligger, men prioritera inte det. Detta gör det väldigt tillgängligt att föra pengar fram och tillbaka från företagskontot, och kan du undvika att konstant göra egna uttag och insättningar är det bra. Det är bättre att hålla i sär företagets ekonomi och den privata även om man bara har en enskild firma. Självklart ska du inte heller enbart titta på priset utan måste se vad du får för det du betalar.

Vilka tjänster behövs?

För att du ska kunna fakturera dina kunder behöver du ett bankgiro. Det ingår i alla företagspaket och är det som man skriver på fakturorna istället för ett vanligt kontonummer. Det är värt att kolla upp om din bank tar en transaktionskostnad för bankgiroöverföringar. Får du mycket inbetalningar kan detta lätt plocka på i längden. Det är bättre att ha fria bankgiroinsättningar.
Du behöver såklart internetbank så att du kan hålla koll på dina intäkter och utgifter. Det är även bra att ha tillgång till telefonbanken ifall du inte har datorn tillgänglig och ändå behöver göra ett bankärende (även om det går att göra bankärenden i mobiltelefonen idag).
För att kunna köpa saker behöver du ett VISA eller Mastercardkort. Dessa finns i två varianter. De där det du betalar dras från ditt konto direkt, och de där dina inköp för månaden samlas på en faktura som du betalar i slutet av månaden. Tänk dock på att du ändå behöver spara alla kvitton som verifikat på vad det är du har köpt.
Det kan även vara bra att ha ett placeringskonto dit du kan flytta pengar som du inte vill ha liggande på företagskontot. Speciellt intressant är det om du har stor likviditet (mycket pengar) och ett kort kopplat till kontot. Skulle kortet bli stulet är det riskabelt att ha för mycket pengar tillgängligt på kortet.

Swedbank

Swedbank har precis i dagarna lanserat ett paket för småföretagare som innehåller företagskonto, placeringskonto, bankgironummer med fria insättningar, telefonbank och ett kort direkt kopplat till företagskontot. Detta paket kostar 900 kronor per år.
Läs mer om Swedbanks företagspaket.

SEB

SEB har ett paket som heter enkla firman. Detta paket är helt gratis under 2010 om du beställer det nu. En stor fördel.
Paketet innehåller företagskonto, placeringskonto, bankgiro, telefonbank, bankkort, rådgivning dygnet runt, samt möjlighet till finansiering upp till 300 000 kronor (lån). Årsavgiften är 600 kronor, men som sagt gratis under 2010. En stor fördel med SEB är att om du jobbar med marknadsföring på internet, och behöver lösa in en amerikansk check så kostar det endast 150 kronor, till skillnad mot 500 kronor på de flesta andra banker.
Läs mer om SEB:s företagspaket.

Handelsbanken

Handelsbankens företagspaket innehåller följande tjänster: Företagskonto, Bankgiro*, Business Card, Internettjänsten och telesvar, valutakonto i euro, anslutning till Inkassoservice och personlig service på telefon.
Du får alltså ett Business card, där dina inköp samlas på en faktura. Du får hjälp med inkassoservice och ett valutakonto, vilket inte ingår i de andra paketen. Dock tillkommer en transaktionsavgift på bankgiroinbetalningar, vilket inte är helt lyckat.
Handelsbankens paket kostar 1250 kronor per år vilket är klart dyrast.
Läs mer om Handelsbankens företagspaket.

Nordea

Nordeas företagspaket innehåller ett plusgirokonto med bankgirokoppling. Du kan alltså skriva både ett plusgiro och ett bankgironummer på dina fakturor, vilket iallafall i mina ögon ger ett bra intryck. Dessutom ingår ett placeringskonto, ett Mastercard där inköp dras direkt från kontot, internetbank och telefonbank.
Jag bytte nyss från Swedbank till Nordea och det gjorde jag av två anledningar: Att man fick både plusgiro och bankgiro, samt att det finns en “bankdosa” med nyckelring, så att man kan hålla reda på var den är. Jag kunde omöjligt hålla reda på Swedbanks minidosa, och fick ständigt betala avgift för att få en ny när jag tappat bort min, vilket blev onödigt dyrt i längden. En nackdel med nordea är dock att de tar ut en avgift om 3 kronor för att göra en bankgirobetalning. Plusgirobetalningar gör man utan kostnad.
Läs mer om Nordeas företagspaket.

Marginalen Bank (Tidigare Bank2)

Marginalen Bank är en outsider som jag nyligen upptäckte på grund av deras klart attraktiva företagserbjudande. Du får företagskonto med bankgiro, internetbank och hela 1,7% ränta på ditt företagskonto upp till 5 miljoner kronor. I alla andra paket är räntan 0%. Trots att banken inte är så välkänd omfattas den av den statliga insättningsgarantin, så dina pengar är säkra. Dessutom är deras företagspaket gratis under 2011. Ordinarie årskostnad är 750 kronor, så har du i snitt 45 000 kronor på företagskontot förblir det gratis, eftersom räntan och avgiften tar ut varandra. Dock verkar de inte erbjuda något kort kopplat till kontot i nuläget, vilket är en klar nackdel om du har mycket kontantköp. Du får också tillgång till ett sparkonto med hela 2,25% ränta. Sätt av lite kapital från företagskontot där så har du snabbt igen årsavgiften. Dessutom är det inga transaktionsavgifter. Det märks att detta inte är en storbank…
Läs mer om Marginalen Banks företagspaket.

Det är upp till dig att bestämma vilket du tycker passar bäst för din verksamhet. Skulle jag välja ett paket idag skulle det bli antingen SEB tack vare gratis årsavgift 2010 och låg avgift för att lösa in check i Sverige, eller Bank2 för att de är gratis under 2010 och har väldigt bra villkor.

4Spar

Om du vill ha betydligt högre ränta kan du använda dig av sparkonto från t.ex 4Spar.

4spar AB erbjuder en attraktiv sparform med bra ränta. Ditt sparkonto är helt avgiftsfritt och saknar bindningstid vilket betyder att du när som helst kan sätta in och ta ut pengar från ditt konto.

Det går även att ta sparkonto med 6 eller 24 månaders bindningstid med avsevärt högre ränta. Läs mer om Sparkonton hos 4Spar

seb

2 Replies to “Billigaste banken för företag”

Comments are closed.